Zapiekanka alzacka z boczkiem, kiełbasą i kiszoną kapustą z rzymskiego garnka do gotowania

Dodano: 10 lat 7 miesięcy temu
Zapiekanka alzacka z boczkiem, kiełbasą i kiszoną kapustą z rzymskiego garnka do gotowania. Na dzień dzisiejszy chciałabym Was zaprosić na przepyszną zapiekankę w szczególności lubianą w Alzacji. Głównymi jej składnikami są kiełbasa, boczek i kiszona kapusta. Zapiekanka wychodzi fantastyczna i jest bardzo sycąca. Smakowała dosłownie dzieciakom :) Przepis z moimi zmianami wywodzi się z książki "Jedno smaczne danie". Polecam :)
Składniki:

200g kiełbasy
400g boczku
olej do smażenia
1 duża cebula
650g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
2 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
ok.450g kapusty kiszonej (przepłukanej)
450 ml bulionu drobiowego
120 ml białego wytrawnego wina
6 kulek jałowca
1 łyżeczka kminku (w ziarnach)
1-2 liście laurowe
1/4 łyżeczka soli
pieprz
koperek i cebulka zielona do przybrania

Kiełbasę pokroić w plastry, boczek w kostkę i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Marchewkę obrać i pokroić w plastry, czosnek przecisnąć przez praskę a cebulę w kostkę i też podsmażyć. Wyjąć. Kapustę wrzucić na patelnię i podsmażać ok 1 minuty, następnie dodać bulion i wino , a ponadto ziemniaki, kminek, liść laurowy, jałowiec sól i pieprz. Dusimy całość pod przykryciem ok 20 minut do miękkości. Naczynie rzymskie (wcześniej namoczony 15 minut) leciutko natłuszczamy. Kładziemy warstwę cebuli i marchewki, następnie warstwę kiełbasy i boczku a na wierzch kapustę z ziemniakami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 minut w temp 180-200 stopni (pod przykryciem). Po upieczeniu posypujemy koperkiem i zielona cebulką.
Smacznego :)

Podobne wpisy

Komentarze

Zapiekanka alzacka z boczkiem, kiełbasą i kiszoną kapustą z rzymskiego garnka do gotowania
Adres strony:
Wyświetleń:
1600
Kliknięć:
110
Wizyt:
1240
CTR:
8.87%